söndag 27 oktober 2013

Omsydd kjol

Häromveckan (eller kanske snarare månaden) så var jag inne på den lokala Röda Korset-butiken. Där inne hittade jag en svart kjol i ett riktigt härligt tyg. Tjockt och med fantastiska veck. Efter att dessutom ha kollat så att storleken var rimlig slog jag till och köpte den med tanken att korta av den till knälång och kanske piffa till den lite.
Här ser man hur den såg ut i ursprungligt skick. Lite för lång, lite för hög i midjan och på gränsen till för tight.

Här avbryter jag för att bestämt hävda att alla som påstår att klädstorlekar inte ändrat sig och blivit större har fel. Den här kjolen, som har några år på nacken (jag tippar senast 80-tal, eventuellt äldre), är i storlek 38 och som sagt i tightaste laget. Går jag i en affär idag är det ingen idé att prova något över 36 och då sitter det ofta ganska löst. 

Så jag klippte av en bit nertill och fållade. Efteråt sänkte jag midjan (tyget jag klippte av nertill räckte bra i bredd till ny linning) och sedan sydde jag på ett lila satäng-band runt fållen, kortade fodret (där jag sydde in kanten i en bit av det vikta satängbandet och fäste på en lila blomapplikation från Stoff & Stil. Knäppning är den avkortade originaldragkedjan och en hyska+hake jag hade hemma.

Efter en pressning av alla veck blev den sedan så här.
Mycket bättre och definitivt något jag kan se mig själv använda. 

4 kommentarer: